Partnerek

Partnerek:

http://noob.hu/2011/06/17/anigif_0.gif
Bannereim:
http://noob.hu/2011/06/13/bba.png http://i52.tinypic.com/jjur95.gif
Yuste@Hotmail.Hu





2011. június 13., hétfő

Johan Cruyff pénzzé tenné a Barcelona értékeit


 Válaszúthoz érkezett a Barcelona labdarúgócsapata. Johan Cruyff, a katalán klub játékosként és edzőként is legendás alakja pedig megoldásként ezúttal is megmutatja a helyes irányt, ami jelen esetben nem más, mint, hogy a világszerte elismert utánpótlásközpontból, a La Masíából pénzt kell kivennie a klubnak.

 A labdarágás egyik elismert alakja, akinek véleményére mindig is adtak Barcelonában, ezúttal sem vét öngólt. Még akkor sem, ha elsőre annak tűnik. Érvelése kristálytiszta és elfogadható, hovatovább kivételezhető. Sőt...

A spanyol bajnokságban és a Bajnokok Ligájában címvédő Barcelona nagyszerűen felépített egészet képez, hovatovább minden idők egyik legjobb csapataként tartják számon úgy a szakmabeliek, mint a szurkolók. A keret átlagéletkora még sok hasonló sikert sejtet. A csapatban tucatnyi saját nevelésű játékossal, ami ezen a szinten gyakorlatilag példa nélküli.
Ami ebben duplán is kivételessé teszi a katalánokat, hogy a kulcsemberek legtöbbje (Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Lionel Messi, Carles Puyol, Sergio Busquets, Gerard Piqué, Víctor Valdés és Pedro stabil kezdőnek tekinthető) is házon belül pallérozódott. Valamit tehát nagyon tudnak a La Masíában, a katalánok híres-neves utánpótlásközpontjában, amely valósággal ontja magából a tehetséges játékosokat. A mennyiség nem ment a minőség rovására, viszont most eljött az a pillanat, amikor a „túltermelés” miatt megakadhat az eddig kiválóan működő gépezet. A csapat tehát már kész, házon belül nem képesek foglalkoztatni a kész játékosokat, legfeljebb segítségükre vannak egy utolsó lépcsőfokkal. Viszont alternatívát kell találni, ami mindenkinek jó, mert ez így előbb-utóbb sokaknak rossz lesz. Ebben a pillanatban érhet megfontolást Cruyff javaslata.
A holland ugyanis nem mond mást, mint azt, hogy azokat a játékosokat, akik nem férnek be a kezdőbe, de már kinőtték a kispadot és a kiegészítő ember szerepét, jó pénzért el lehetne adni a játékospiacon, nem pedig ragaszkodni hozzájuk erőn felül akkor, amikor annak különösebb értelme nincs. Ezzel a lépéssel ugyanis a katalánok több legyet is üthetnek egy csapásra.

Egyrészt a tehetségek fejlődése nem törik meg, mert ebben a korban a meccshiányt nehéz bármilyen edzéssel vagy felkészülési mérkőzéssel pótolni. Hogy adott játékos eljusson saját teljesítőképességének a határaihoz, folyamatosan és sokat kell játszania, lehetőleg minél élesebb közegben. Márpedig a mai Barcelona olyan tökéletesen összerakott csapat, hogy erre sokaknak nincs lehetősége. Marad a beugró- és epizodista szerep sérülés vagy eltiltás esetén. Ez a szakmai része, de mellette ott találjuk a lelki motivációt is.
Mert egy játékos pontosan tisztában van azzal: hiába a megannyi klubsiker, ahhoz személy szerint neki mennyi köze volt, illetve van. Húsz gólt szerzett, vagy csak húsz percet játszott, ha sarkítani akarunk. Idővel ez is kényelmetlenné válik. Főként, ha máshol nálánál kevesebbre kalibrált játékosok viszik a prímet. Nyilván nem a statisztaszereplők fizetségéért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése